Freeformer

Kis éji macsek (mintával)

Jó rég nem jártam erre, sok minden változott azóta. Néhány álmot eltemettem, néhányat meg elővettem újra. Ami viszont nem változott, az a kötés-horgolás-keresztszemezés iránti “rajongásom”, bár most már csak mint “magánzó”. Amennyi jólesik, és amikor jólesik. :O)

002

Már egy ideje mutogatom ezt a kis képrészletet. Nagy terveim voltak vele, de másként alakultak a dolgok. Viszont most aktuálissá vált, ugyanis keresztlányomék örökbe fogadták Boriszt, a kis fekete cicát.

borisz

Ha túl lesz majd a gyermekévek és a cicakamaszkor lángolásán, megkapja a kis pixeles terítőt, ami akár őt is ábrázolhatná.

horgolt-pixel-cica

Cicuka (mondjuk Borisz) oson az éjben. :O) Alom előtti kilépőnek képzeltem el. Érdemes oda egy „lábtörlőt” tenni, mert ez felfogja a széthordásnak kitett alom egy részét. Ha sajnáljuk ilyen igénybevételnek kitenni a munkás darabot, akkor cicafekvőhelynek vagy egyszerűen dísznek is használható. Bármilyen kedvelt nagyikockából készülhet, ami speciális benne, az a háromszög, a szem és a Hold. 

Háromszögek 

  1. sor: 3 lsz (ebből 2 sormag), 4 erp az 1. lsz-be.
  2. sor: 2 lsz (sormag), 3 erp az első két pálca közé, 4 erp az utolsó pálca és a sormag közé.
  3. sor: 2 lsz (sormag), 3 erp az első két pálca közé, 3 erp a pálcacsoportok közé, 4 erp az utolsó pálca és a sormag közé.

Körbehorgolásuk: 1 lsz (sormag) és 1 rp az első sorvégbe, 2-2 rp a köv két sorvégbe, 3 rp a kezdő lsz-be, 2-2 rp a köv két sorvégbe, 3 rp a fordulónál, 1-1 rp minden pálca és pálcacsoport közé, még 1 rp az 1. sorvégbe, a sormag-ba öltött ksz-mel zárjuk a kört. Húzkodjuk meg a háromszög rövidebb oldalait, hogy ne legyen íves a hosszabbik oldal.

Szemek 

A fekete fonallal kezdjünk.

  1. kör: 2 lsz (ebből 1 sormag), 6 rp az 1. lsz-be, a sormag-ba öltött ksz-mel zárjuk a kört.
  2. kör: 2 lsz (sormag), 1 erp ugyanoda, 2-2 erp minden rp-ba. (14 sz)

Váltsunk a sárga fonalra:

  1. kör: 2 lsz (sormag), 1 erp ugyanoda, 2-2 erp minden rp-ba. (28 sz)
  2. kör: 2 lsz (sormag), 1-1 erp a köv 5 rp-ba, [(2 erp, 1 lsz, 2 erp) a köv erp-ba, 1-1 erp a köv 6 erp-ba]3x, 2 erp, 1 lsz, 2 erp) a köv erp-ba, a sormag-ba öltött ksz-mel zárjuk a kört

Hold

Ugyanúgy készítsük, mint a szemeket, de sárga fonallal kezdjünk, és nem a 2., hanem a 3. kör után váltsunk a lila fonalra.

Mivel itt nagy a koszolódás veszélye, jól mosható fonalra van szükség. Én az akrilfonalakat ajánlanám, bár ez Barka Malomból van (ez superwash, de annyira azért nem :O). Ilyen strapás célra szerintem inkább olcsóbb és cicatűrő fonalat érdemes bevetni. Vagy esetleg maradék fonalakat.

pixel-cica

Megtervezni sem nehéz. Kerestem az interneten egy alkalmas kockás alapot, és a Painttel behívva kiszíneztem. Készült két “csajosabb” terv is. De persze bármit lehet így pixelbe álmodni! Ez is van olyan jó szórakozás, mint a felnőttkifestő.

mozaik-cica

Végül gondosan blokkolni kell, ez nem maradhat ki, különben kusza lesz a végeredmény. Én kimostam mosógépben, gyapjúmosószerrel, gyapjúprogramon, mosózacskóban (ehhez ötletet itt találsz alul), 100-as centrifuga-fordulatszámmal. Óvatosan, anélkül, hogy lógatva nyújtanánk, emeljük ki, majd törölközőbe csavarva nyomkodjuk ki belőle a vizet. Rendezzük el mindenhol a megfelelő formára igazítva lapos felületen. Különösen ügyeljünk a háromszögekből alkotott négyzetek szabályos elrendezésére. Ahol szükséges, gombostűvel rögzítsük a kívánt formát, és hagyjuk megszáradni.

nagyikocka-macska-blokkolas

Ha kedvet kaptál, szívesen megmutatom a blogban majd a végeredményt és/vagy a tervet. És segítek tanácsokkal is, nyugodtan megkereshetsz.

2

Ja, és valami készül még Borisznak… :O)

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!