Freeformer

Albínó freeform, avagy a párnacsata

IMG_20160710_114251

Csak elérkezett a pillanat, és az utolsó öltés első igazán freeform cuccomon, a díszpárnán. A műfajt albínó freeformnak neveztem el, nem tudom, hogy rajtam kívül van-e, aki műveli. Én még nem láttam ilyen egyszínű freeform horgolást, az én elvetemült ötletem, de persze, mivel már hétmilliárdan vagyunk, kicsi a valószínűsége, hogy én vagyok az első.

albino-freeform

Nem is tudom, miért ezzel kezdtem, talán mert kaptam unokatesótól ezt az antik gyapjúfonalat, ami erre inspirált, vagy mert szokás szerint nem kellett a kitaposott út. Az eredmény ez a holdbéli táj. Sőt az elején még a jellegzetes freeform motívumokat sem ismertem (ötleteléseimről és saját mintákról bővebben itt).

freeform-crochet-white

Több mint a fele elkészült a párnának, amikor a csillaghegyi gyapjúnapon megtanultam Anyahajótól néhány jellegzetes motívumot. Íme a legnagyobb sztár, a spirál:

1-freeform-2-csiga

Készítünk egy csúszócsomót (magic ring), és bele hat egyráhajtásos pálcát (erp). (Ha a csúszócsomó gondot okoz, sima kezdő láncszem is jó.)

2-freeform-2-csiga

A másik színnel is.

3-freeform-2-csiga

Meghúzzuk a csúszócsomót.

4-freeform-2-csiga

Az egyik színnel tovább dolgozunk, 2 erp a másik szín 1. erp-ja szára alá.

5-freeform-2-csiga

Majd 2-2 erp minden erp-ba.

6-freeform-2-csiga

Amikor elérjük a másik szín utolsó pálcáját…

7-freeform-2-csiga

…ugyanezt ismételjük a másik színnel.

8-freeform-2-csiga

És így tovább, mindig 2-2 pálca minden pálcába. Ha nagyon fodros lesz, lehet időnként csak 1 pálcát, ha meg összeugrik, akkor helyenként 3 pálcát  készíteni.

9-freeform-2-csiga

A klasszikus spirál. Ha van 16 szabad perced, eltöltheted ezzel a minden tekintetben kimerítő oktatóvideóval. Kicsit másként kezdi a sorokat.

freeform-spiral

Folyamatában

freeform-3-csigaharmas-freeform-spiral

 

 

 

 

 

 

 

És persze lehet cifrázni, háromsoros spirál: 2 x 6 helyett 3 x 4, aztán jöhet a 4 x 3, majd a 6 x 2 – jó szám ez a 12. 🙂

 

freeform-spiral-mas-mintakkal

Mivel itt színek nincsenek, ezért a minták mások a spirál 2 sorában. Az egyik sor mindkettőnél rövidpálca, a másik a szokásos dupla erp, illetve (balra) 3 egyszerre befejezett erp + 2 láncszem. Persze lehet itt is variálni, rengeteg  a lehetőség.

freeform-crochet-white2

Ezek pedig a saját találmányok: a csiga (jobbra fenn), a kagyló (jobbra lenn), és a kukacizé (középen lenn). Balra az egyéb kategória (már fogalmam sincs, hogy csináltam. 🙂 )

horgolt-diszparnak

Ünnepélyesen elfoglalta a helyét a rattanon. Ahol a párnacsata zajlik! Erről az évek óta folyó küzdelemről bővebben a másik blogomban olvashattok.

mosozacsko- harisnyabol

Még a találmányomat szeretném bemutatni: mosózacskó harisnyából. Mostanában hivatalból és magánzóként is gyakran blokkolok mindenféle gyapjú- meg pamutholmit, és ehhez találtam ki ezt a régiharisnya-újrahasznosító módszert. Kisebb dolgok térdhrisnyába, nagyobbak harisnyanadrág levágott szárába, nagyon nagyok meg a központi popsifertályba kerülnek. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ili Iványi Gergelyné says:

    A párnád gyönyörű! Végre 1 egyszerű,könnyen érthető, követhető “oktató videó” ! Köszi! További szépségeket! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!